Pesto z pietruszki

2021-02-18

 

 

Składniki

Na pesto z pietruszki:

Pietruszka

2 pęczki 

Orzeszki pini

2 łyżki

Czosnek

2 ząbki 

Sok z cytryny

3 łyżki 

Oliwa z oliwek

3 łyżki 

Parmezan z nerkowców*

 

 

Na parmezan z nerkowców:

Nerkowce

3/4 szklanki

Płatki drożdżowe

3 łyżki

Sól

3/4 łyżeczki

Czosnek w proszku

1/4 łyżeczki

 

Opis przygotowania: 

 

Parmezan z nerkowców

  1. Nerkowce blendujemy na pył. 
  2. Dodajemy resztę składników (płatki drożdżowe, sól, czosnek granulowany) i blendujemy ponownie. 
 

 

Pesto z pietruszki

  1. Do blendera dodajemy pietruszkę, czosnek, sok z cytryny, parmezan z nerkowców, orzeszki pini oraz oliwę i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  2. Gotowe pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. 

 

 

Smacznego! :)