Erytrol – niskokaloryczny zamiennik cukru

2021-02-24

Erytrol zwany inaczej erytrytolem należy do alkoholi cukrowych. Wizualnie jest bardzo podobny do białego cukru, jednak jest od niego ok. 70% mniej słodki. W związku z tym, jeśli chcemy zastąpić w przepisie cukier erytrolem powinniśmy użyć go ok. 1,5 razy więcej niż białego cukru.

 
Erytrol nie podnosi poziomu glukozy we krwi – jego indeks glikemiczny wynosi 0.

Porównanie kaloryczności: erytrol vs cukier

1 łyżeczka białego cukru to 5g i 20kcal, natomiast 5g erytrolu to ok. 2kcal.
Ponadto erytrol wpływa pozytywnie m.in. na zęby -> zapobiega próchnicy oraz działa antybakteryjnie.

Erytrol w kuchni

Erytrol idealnie sprawdzi się do słodzenia napojów takich jak: lemoniada lub herbata.
Możemy go użyć również jako słodzidło dodawane do ciast, dżemów, galaretek, owsianek, omletów na słodko lub sorbetów.

Ważne!
Erytrol nie wspomoże wzrostu ciasta drożdżowego oraz procesu wytwarzania karmelu.

 
W gotowych produktach znajdziemy go w składzie jako E968.
 
Erytrol wspomaga proces redukcji masy ciała -> zapewnia naszym potrawom słodki posmak – bez wyrzutów sumienia ;)  

U nas możesz go kupić tutaj.